Председништво Српског покрета обнове подржава залагање председника Србије Александра Вучића да се уз помоћ Европске уније пронађе трајно решење за косовско питање које ће гарантовати мир и пуну заштиту српском народу на простору Косова, као и црквама, манастирима и свеукупном духовном наслеђу Србије.

Замрзнути конфликт супротан је животним интересима Србије и нашег народа, јер нас оставља на вулкану који сваког тренутка може да експлодира.

Председништво СПО указује да нерешавање косовског проблема може да потпали ратни пожар, не само између Срба и Албанаца, него и у Северној Македонији и БиХ. Ако сада не закључимо споразум, оптерећујемо народ и државу за много година у будућности, али и наредне генерације, уз ризик да неко касније решење по нас буде много неповољније.

Замрзнути конфликт је замрзавање агоније и пропасти Србије. У оваквим питањима од националног и државног интереса разум мора да надвлада емоције. Не смеју нам бити водиље незнање инат и страст, макар их наметала већина, већ се одлуке морају доносити мудро, у складу са дугорочним интересима Србије, закључак је Председништва СПО.